Co je bezpodmínečná láska a proč ji nutně potřebujeme

23.9.2024 v Poselství 4

Bezpodmínečná láska je tak výrazně odlišná od lásky, na kterou jsme většinou zvyklí, že většina z nás vlastně ani pořádně neví, co to je. Většina „lásky“ v dnešní době není skutečná láska, ale jsou to různé formy zamilovanosti, chtíče, spřízněnosti, náklonnosti, spoluzávislosti, nebo egoistické potřeby.

Pravá láska je vzácná a nesmírně cenná. Okamžik, kdy zažijete skutečnou bezpodmínečnou lásku, je okamžikem, kdy se cítíte zcela přijati, pochopeni a milováni takoví, jací jste.
Tento pocit je nejkrásnější a nejvíce osvobozující. Bezpodmínečná láska je skutečnou léčivou silou ve vesmíru.

Přesto jsme celkově v lásce vyhladovělí. Jeden z nejsmutnějších pohledů je na bytost, která nedostává žádnou lásku. A všichni jsme to někdy někde viděli, nebo i sami zažili.

Bezpodmínečná láska je však dostupná v každém okamžiku našeho života, bez ohledu na to, kde jsne nebo co děláme.

Bezpodmínečná láska není ani tak o tom, jak se navzájem přijímat a snášet. Je o hlubokém slibu, že si nikdy a za žádných podmínek, nebudeme předkládat chybnou pravdu o tom, kdo skutečně jsme.

Bezpodmínečná láska v podstatě znamená milovat někoho nebo něco bez jakýchkoli podmínek. Jinými slovy, bez ohledu na to, co jiný člověk říká, dělá, cítí, myslí nebo v co věří, stále ho bezpodmínečně milujeme. Bezpodmínečnou lásku můžeme cítit také ke zvířatům a mohou ji vyvolávat i emoce a myšlenky. Nejdůležitější je, že bezpodmínečnou lásku můžeme dát přímo sobě samým ve formě sebelásky. Čím více jsme schopni bezpodmínečně milovat sami sebe, tím jsme lépe vybaveni k tomu, abychom milovali i ostatní stejným způsobem.

Tento princip odráží slavná slova Ježíše: „Miluj svého bližního jako sebe sama“ a dalších osvícených mistrů, jako je Lao Tzu, který řekl: „Když přijmeš sám sebe, přijme tě celý svět.“

Podmíněná láska je úplným opakem bezpodmínečné lásky. Podmíněná láska není ve skutečnosti „láskou“ v pravém slova smyslu, protože vychází z ega, nikoli ze srdce. Na rozdíl od bezpodmínečné lásky, která je zcela zdarma, si podmíněnou lásku musíme „zasloužit“.
Když je tato falešná forma lásky zasloužena, teprve potom je poskytována náklonnost, respekt a laskavost.

Zatímco bezpodmínečná láska od druhého nic nepotřebuje aby byla, podmíněná láska se dává pouze tehdy, když je něco přijato.
„Budu tě milovat, jen když …(uděláš to, řekni tamto, poskytni toto, přijmi mě, abych se nějak cítil…)“


Podmíněná láska je ze své podstaty sobecká a zaměřená na ego. Trvá jen tak dlouho, dokud jsou zachována nebo splněna určitá nevyřčená pravidla. Některá z nejběžnějších nevyřčených pravidel, která jsou základem podmíněné lásky, jsou:

Budu tě milovat pouze tehdy, když mi dáš dobrý pocit ze sebe sama.
Budu tě milovat, jen když si zachováš svůj atraktivní vzhled.
Budu tě milovat, jen když budeš úspěšný a oblíbený.
Budu tě milovat, jen když budeš mít dobrou kariéru.
Budu tě milovat, jen když uděláš, co říkám.
Budu tě milovat, jen když budeš věřit tomu, čemu věřím já.
Budu tě milovat, jen když budeš nadále podporovat mé špatné návyky.
Budu tě milovat, jen když mi budeš dávat peníze.
Budu tě milovat, jen když budeš skvělý v posteli.
Budu tě milovat, jen když nad tebou budu mít kontrolu.
Budu tě milovat, jen když budu schvalovat tvoje životní rozhodnutí.
Budu tě milovat, jen když se budeš chovat slušně.
Budu tě milovat, jen když pro mě něco obětuješ.
Budu tě milovat, jen když opustíš své sny.
Budu tě milovat, jen pokud ty miluješ mě.

Podmíněná láska je receptem na selhání a neštěstí. V
ztahy s partnerem, dětmi, rodinou, přáteli a rodiči, to vše může být proloženo podmíněnou láskou. Všichni známe tyto druhy mělkých vztahů. Přiznejme si to, v určitém okamžiku našeho života (možná i právě teď) jsme rozdávali podmíněnou lásku i my sami.

Bezpodmínečná láska je srdcem toho, co jako lidské bytosti hledáme v životě. Studie ukázaly, že bez lásky a náklonnosti se u kojenců buď vyvine vážná kognitivní a psychologická dysfunkce, nebo zemřou.
Bezpodmínečná láska je nezbytná nejen pro naše fyzické, emocionální a psychické zdraví, ale je také životně důležitá pro naše duchovní blaho.

Většina lidí si neuvědomuje, že mají zdroj bezpodmínečné lásky v sobě. Máme sklon věřit, že láska se nachází ve vnějším světě, v nějaké osobě, zvířeti, místě, nebo stavu bytí. Je nezbytné, abychom se naučili, jak získat přístup k bezpodmínečné lásce, protože bez ní chřadneme a propadáme se do zoufalství. Toto zoufalství nás může vést k tomu, že vstoupíme do vztahů, které nám ubližují, obětujeme své sny pro ostatní a sabotujeme své štěstí kvůli potřebě vnějšího souhlasu. Bezpodmínečná láska je jediná věc ve vesmíru, která nám může skutečně pomoci zažít radost, svobodu, přijetí a mír, po kterých tak toužíme.

Bezpodmínečnou lásku si člověk nemusí nijak zasloužit ani dokázat. Je nadčasová a nekonečná. Pokud se chcete naučit, jak prožívat bezpodmínečnou lásku, musíte být ochotni změnit některé své návyky. Zde je několik účinných způsobů, jak prožívat bezpodmínečnou lásku k sobě i ostatním:

Kdykoli zažijete emoci, která se vám nelíbí, přijměte ji. Neodmítejte ji
Už od dětství nás naše okolí učí vyhýbat se a potlačovat destruktivní nebo nepohodlné emoce za každou cenu. Přesto skrývání těchto emocí pouze způsobí, že se zabudují do Stínového Já.
Cvičte přijímání toho, jak se cítíte, místo abyste se snažili o násilné zastavení svých emocí nebo se uměle nutili být šťastní. Ctěte své emoce za to, jaké jsou a jaké přinášejí poselství.

Cvičte všímavost a spojte se se svým tělem
Cítíte se bolaví, unavení, ztuhlí, napjatí? Pozorujte pocity ve svém těle bez posuzování. Zhluboka dýchejte a dovolte si při tom relaxovat. Tím, že budete pozorovatelem svého těla a dovolíte mu cokoli, co cítí, získáte přístup k hlubším úrovním vnitřního klidu.

Přijměte i své horší myšlenky a návyky
Pamatujte, že je normální bojovat s destruktivními myšlenkami a návyky. Důležité je zapamatovat si, že tyto myšlenky a zvyky vás nedefinují –  máte je, přijímáte je, ale nemusíte se s nimi ztotožňovat. Přijměte svou tendenci být občas ponuří, protože tím zjistíte, co potřebujete a na čem máte pracovat. I sebenenávist je příležitostí odpustit sám sobě a praktikovat bezpodmínečnou sebelásku.

Zeptejte se sami sebe: „Kladu si v tomto vztahu podmínky?“
Buďte upřímní. Brání vám chování nebo přesvědčení někoho jiného v tom, abyste ho milovali? Je v pořádku cítit hněv a smutek vůči jiné osobě, ale zadržet kvůli tomu svou lásku, je úplně jiný příběh. Co můžete udělat pro to, abyste otevřeli své srdce lidem ve svém životě?

Dejte někomu něco, aniž byste za to něco chtěli
Toto můžete cvičit každý den. Můžete například pochválit, prokázat někomu laskavost, nechat někoho jít před sebe ve frontě, nebo můžete poskytnout jinou formou pomoci, která druhému člověku rozjasní den.

Uvědomte si spouštěče, které způsobují, že se vnitřně vypnete
Spouštěče jsou rány v nás, které se ještě nezahojily. Když šťouchneme do spouštěče, způsobí to, že reagujeme hněvem, izolací a dokonce nenávistí.
Když budete věnovat pozornost tomu, co spouští vaše detonační tlačítka, rozvinete v sobě silnější sebeuvědomění. Čím více jste si vědomi sebe sama, tím více můžete praktikovat sebelásku a odpuštění i vůči druhým.

Odpusťte druhým (i sobě) a osvoboďte se
Odpuštění je zejména aktem osvobození se od minulosti. Neodpouštíš druhému, abys byl spravedlivým světcem. Odpouštíš proto, abys ze svého srdce uvolnil břemeno zášti.
Přemýšlejte o zášti, kterou v sobě můžete mít právě teď. Co můžete udělat, abyste našli mír skrze odpuštění? Nezapomeňte ale odpouštět i sami sobě.

Milujte sebe a ostatní přesně takové, jací jsou
Bezpodmínečná láska znamená přijmout všechny hezké i ošklivé věci na sobě i na ostatních. Pamatujte, že nikdo není dokonalý a nikdo nikdy ani nemůže být dokonalý. Život je neustálá cesta růstu. Nemilujte ostatní na základě toho, jak vypadají, nebo co dělají.

Milujte člověka přesně takového, jaký v danou chvíli je, jednoduše proto, že si zaslouží být milován. Stejná rada platí i pro vás: přijměte v sobě všechnu bolest, zranění i nedokonalost. Milujte to vše, bez podmínek.

© aluska.org 2024

 

 

 

Komentáře

Ikona diskutujiciho Pavel 2024-09-23 08:34:24 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Nádhera děkuji.

Ikona diskutujiciho astrei swingař 2024-09-23 18:38:04 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Abys věděla Aluško, tímto článkem jsi strčila do kapsy všechny knihy od Louise Hayové :).

Ikona diskutujiciho Andromeda54 2024-09-23 20:35:08 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Velmi hluboké poselství. A velmi důležité.

Ikona diskutujiciho ***** 2024-09-24 07:25:16 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Když mi rozflákáš auto, koupím si nový a zapomenu na to. Ale když mi třeba vypíchneš oko, to se odpuštěním jó asi určitě pak jen tak samo uzdraví.

Nový komentář

Ikona moderatora

Moderovaná diskuze: Příspěvky se zveřejňují s časovou prodlevou. Pro účast v diskuzi je třeba, aby byl váš komentář v souladu s obecnými pravidly slušného chování a podmínkami používání stránek