Návod na automatické psaní

24.6.2024 v Návody 4

Automatické psaní je jednoduchý, bezpečný a účinný způsob, jak se spojit se svou Duší. Může to praktikovat každý, od začátečníků, kteří právě začali svou duchovní cestu, až po zkušené mystiky. Nemusíte být ani žádný spisovatel, nebo se obtěžovat s pravopisem a gramatikou, na ničem z toho totiž při automatickém psaní nezáleží. Automatické psaní je zcela intuitivní, takže jediné, na čem záleží, je vaše srdce a váš záměr. V tomto článku najdete návod, jak tuto dovednost vypilovat, i pokud máte nulové zkušenosti.




Automatické psaní, také známé jako psychografie, je technika napojení se na hluboký zdroj moudrosti ve vás, který je mimo vědomé uvědomění. Je to rozhovor s vaší duší.
Toto intuitivní psaní se obvykle provádí v transu, nebo při změněném stavu vědomí. Psychologové a spiritualisté mají různé názory na původ automatického psaní, přičemž někteří tvrdí, že pochází z nevědomé mysli, a jiní tvrdí, že pochází od nadpřirozených sil, jako jsou duchovní průvodci a andělé. Jiní lidé zase věří, že automatické psaní pramení z podvědomí, které je branou do Duše, neboli cestou k Vyššímu Já. Automatické psaní skvělý způsob, jak získat hluboké a přesné duchovní vedení.

Když se pomalu a vytrvale naučíte tomuto umění, uvidíte, jak hluboce to může změnit váš život. Zde jsou hlavní výhody, které tato technika přináší:
Má uklidňující a centrující účinek na mysl a tělo
Získání přímého duchovního vedení od vaší Duše a Vyššího Já
Více vnitřní jasnosti a porozumění situaci z ptačí perspektivy
Zlepšená schopnost činit moudrá rozhodnutí
Léčení a vyrovnávání čakry třetího oka a krční čakry
Zvýšené spojení se srdečním centrem
Vaše intuitivní schopnosti se zdokonalují a dále rozvíjejí
Cítite se více podporováni a přijati životem
Zvýší se vaše schopnost důvěřovat svým prapůvodním instinktům
Pochopíte, jaká je vaše cesta a cíl

Časem na své duchovní cestě zjistíte, že různé části vaší osobnosti a vašeho života prošly nějakou duchovní proměnou. Proměnu může vyvolat životní zkušenost, událost, setkání s nějakým člověkem který nás ovlivní, nebo může být vyvolána duchovním tréninkem. Jemnou duchovní proměnu může navodit také trénink automatického psaní.
Mnoho lidí, kteří prošli duchovním probuzením, je k němu často instinktivně přitahováno, protože je v tom odhalující, uzdravující a sebepřijímající aspekt – vlastnosti, které potřebuje každý duchovní hledající.

Automatické psaní je duchovní cvičení, které je stejně relevantní a přínosné jako jóga nebo meditace, protože otevírá bránu k zážitkům seberealizace a duchovní Jednoty. Automatické psaní je v podstatě docela jednoduché.



Postup v krocích zahrnuje:
Nachystat pero a papír. Dá se psát i do wordu na počítači, ale v intuitivním psaní je lepší použít ruku a nechat ji rejdit volně popapíru, než vyklepávat písmenka.
Rozjímejte nad vaší otázkou a nadepište si ji na papír
Uvolněte své tělo i mysl. Pusťte si meditativní hudbu, zapalte svíčky, rozjímejte, nebo si předtím udělejte relaxační koupel. Je potřeba, abyste prozatím odložili své denní starosti a strachy stranou, protože potom k vám může promluvit jemný hlas vašeho duchovního vedení.
Nechte své písmo spontánně plynout.

Zahájení energetického toku (flow) potřebného pro automatické psaní však může být bez nějakého vedení poměrně složité, pokud pro to nemáte vrozený dar. Možná také zjistíte, stejně jako mnoho lidí před vámi, že když poprvé vyzkoušíte automatické psaní, jde vám to opravdu dobře. Pak se k tomu vrátíte, nadšení z předešlého úspěchu a nějak vám to začne drhnout. Důvodem může být to, že když poprvé zkoušíte něco nového, vaše mysl je ideálně bez očekávání výsledků (říká se tomu mysl začátečníka) a díky tomu je přístupnější procesu. Jakmile však v sobě začnete hromadit mentální zátěž v podobě vašich očekávání o tom jak to má probíhat, má to tendenci blokovat spontánní proces… Nedělejte si starosti, pokud k tomu dojde. Co se budete muset naučit, je vyprázdnit a uvolnit svou mysl. Zde je několik tipů, jak na to:

Vyhraďte si na to čas a prostor
Než začnete s automatickým psaním, je důležité, abyste si dali tolik času, kolik potřebujete, abyste plně vyjádřili vše, co je třeba vyjádřit. Jeden ze spolehlivých způsobů, jak bránit volnému toku informací, je časový tlak a očekávání, že by to „mělo nějakou dobu trvat“.
Automatické psaní trvá většinou několik minut až půl hodiny, ale někdy je to i více. Vytvořte si prostor, ve kterém se psychicky co nejvíce uvolníte a abyste měli nejméně volnou hodinu a více na toto cvičení.

Rozjímejte nad vaší otázkou
Celým účelem automatického psaní je získat přístup k vedení od vaší Duše, zvláště pokud máte potíže ji slyšet v běžném každodenním životě.
Každé vaše sezení začněte s jasně danou otázkou a zapište si ji. Vyberte otázku, která vás opravdu upřímně zajímá, nebo vás uvnitř opravdu užírá. Čím emocionálněji nabitá vaše otázka je, tím jasnější bude i přijatá odpověď.

Emocionální zaujetí tématem je totiž zásadní pro úspěch psi schopností, více si můžete přečíst v článku Telepatie: Přenos myšlenek skrz časoprostor jako vědecky dokázaný jev a v článku Jak fungují parapsychologické schopnosti a jak je systematicky rozvíjet

Říká se tomu stanovení záměru.
Je také důležité, abyste svou otázku adresovali někomu nebo něčemu konkrétnímu, jako je vaše duše, váš duchovní průvodce nebo vaše nadvědomí. Vaše otázka může například znít: „Drahá duše, proč stále sabotuji své vztahy?“ Snažte se, aby vaše otázky byly jednoduché. Máte-li mnoho otázek, rozdělte je do různých sezení a každou se zabývejte zvlášť.

Uvolněte svou mysl
Naučit se, jak uvolnit svou mysl, je nejdůležitější součástí automatického psaní. Když je vaše mysl klidná a bez rušivých myšlenek, psaní se spontánně stává mnohem snazším. Příklady možných způsobů, jak můžete uvolnit svou mysl, zahrnují:
Rozjímání
Dechové techniky
Všímavost
Vizualizaci
Aromaterapii
Posezení v přírodě
Jóga
… Existuje také rostlina, která pomáhá zesílit duchovní vhledy. Dobrou knihu na toto téma najdete zde
Dělejte to, co vám vyhovuje a co vás nejvíce uvolní. Možná, že máte vyzkoušeno i něco jiného, co vám dobře funguje.


Uveďte se do jemného transu
Nejobvyklejší trans, do kterého vstupujeme, je při sledování televize. Nemusíte spát, ani být nějak zásadně mimo, abyste byli ve změněném stavu vědomí. U některých lidí to může spustit i obyčjená modlitba. Více o tomto tématu je v článku Jak poznáte, že jste zažili změněné stavy vědomí a v článku Jak využít Hypnagogické stavy pro sebeobjevování

Pro automatické psaní je vstup do transu velmi užitečný, protože usnadňuje spontánní tok informací (neboli flow). Mezi běžné způsoby, jak vstoupit do lehkého transu, patří poslech hudby, jógové a holotropní dýchání, mantry, opakující se pohyby, řízené meditace, autohypnóza a mnoho dalších. Vyberte si to, co vám nejlépe vyhovuje, a nestyďte se experimentovat.

Umožněte volný tok informací
Jakmile se budete cítit připraveni, můžete začít psát. Nedělejte si starosti, pokud jsou slova zpočátku zbabraná, věty na sebe nenavazují, nebo pokud v tom máte chaos. Berte to jako proces vašeho naladění.

Možná se přistihnete, že posuzujete to, co píšete, a analyzujete to se skepsí. Říkáte si co to píšu za voloviny, stejně to nefunguje… To je úplně normální. Pokud zjistíte, že se vaše logická mysl příliš zapojuje do procesu a začíná vás sabotovat, znovu se vraťte k technice pro relaxaci, kterou jste předtím použili, abyste se dostali do stavu transu, nebo do flow. Pokud jste například rytmicky dýchali, zase si zadýchejte, dokud se neuklidníte. Pravděpodobně to budete muset několikrát opakovat.
Někomu pomůže, když při psaní zavře oči, abych nebyl tak snadno vtažen do posuzování toho, co píše.

Pokud nejste zvyklí něco niterného psát, pravděpodobně budete mít zpočátku trochu zábrany, což je přirozené. S praxí se dostanete do „volného toku“ (flow), což znamená, že vaše automatické psaní bude stále snazší a snadněji proveditelné.
Hlavně nesuďte, co jste právě napsali. Nikdo kromě vás to stejně neuvidí.
Soustřeďte se na vstup do transu, nechte svou mysl volnou a soustředěnou a prostě pište. Logika bude mít dost času se v tom rýpat až potom, zatím ať vás nechá napokoji.

Interpretujte informace
V určitém okamžiku budete intuitivně cítit, že se vaše automatické psaní chýlí ke konci. Možná budete mít pocit, že jste energeticky „vyschli“, nebo se vaše mysl znovu zbystřila. Nebo můžete mít dojem, že vám jakoby „dochází benzín“ a brzo se „to“ vypne. Postupem času se naučíte, jak tento signál vypadá konkrétně u vás.
Jindy můžete prostě náhle přestat psát a nepřijdou už žádné další informace. Ať je to jakkoli, jakmile skončíte, je čas zhodnotit, co jste napsali. Zkuste nejprve hledat souvislé věty nebo klíčová slova, která mohou vystoupit z textu. Možná většina zápisu vypadá jako blábol, ale tu a tam se objeví čitelná věta – zaměřte se na ni. Někdy také najdete vzory, obrázky a v některých situacích dokonce slova z cizích jazyků.
Buďte připraveni udělat malou sebereflexi, protože to, co se ukázalo, je často metaforické, nebo symbolické.

Pokud jste ze svého zápisu zmatení, počkejte a přemýšlejte o tom. Možná vám to dojde se zpožděním. Pokud na to nepřijdete, prostě pokračujte dál, nebo to použijte jako další otázku pro příští automatické psaní.

Jak zjistit, zda skutečně kontaktujete svou duši
Nejlepší způsob, jak si být jistý, že dostáváte vedení od své Duše, je to, jak se cítíte při psaní. Cítíte pocit vnitřní prostornosti, lehkosti a další „dobré vlny“?
Nebo se cítíte těžce, emocionálně rozbití a duševně zmatení?

Když vstoupíte do stavu nemyšlení, ve kterém jste zcela přítomní, klidní a v míru, tehdy jste se svou duší. Když se však váš pokus o psaní stává nátlakový a těžký, obvykle přichází z mentálního nebo emocionálního energetického těla – známého také jako vědomé já, nebo ego.

Další způsob, jak zjistit, zda skutečně kontaktujete svou Duši, je zkontrolovat, co je napsáno. Jsou slova autoritativní, jasná a moudrá? Nebo jsou slova blíže tomu, jak zní vaše vlastní mysl (nesouvislé, kritické nebo vágní formulace)?
Slova od vaší Duše budou vždy znít křišťálově čistě a půjde z nich dobrý pocit.

© aluska.org 2024

 



Komentáře

Ikona diskutujiciho astrei swingař 2024-06-27 13:47:55 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

To je asi nejlepší návod na automatické psaní, které jsem kdy viděl. Nikdy mi žádná duchovní technika nešla, ale tohle by mohlo něco přinést. Píšu rád, vlastním i plnicí pero, tak k tomu mám nějaký vztah, uvidíme. Díky! 🙏🏻🍀

Ikona diskutujiciho lica 2024-06-28 19:45:17 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Kdysi jsem žádal a dostával odpovědi od Ega – při psaní levou rukou. Ta část člověka, která rozhoduje – pro někoho dobře, pro vraha špatně. A právě svou vůlí nápady Ega ovládáme nebo ne.

Ikona diskutujiciho Václav 2024-07-11 11:47:05 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

člověk má tři roviny bytí. fyzickou, duševní a duchovní. duševní rovina je mentální úroven a je to jen ezoterika. posednutí existuje z minulosti, nebo budoucnosti, nebo z našeho smyslového světa myšlení a ideologií. toto vše je 5. -6. čakra. 7. čakra je duchovní úroveň. v 5. a 6. čakře naberete pouze mimosmyslové vnímání, které je velkou překážkou k duchovnímu růstu a k poznání svého čistého ducha, kterého má každý v sobě, a nepotřebuje k tomu žádného prostředníka. takže si s tím zahrávejte. těžko se toho potom zbavuje. posednutí je velmi vážné zabloudění z cesty rovnováhy..

Ikona diskutujiciho astrei swingař 2024-07-13 14:24:43 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Chtěl bych pro umocnění stavu meditace doporučit nahrávku od Hemi-Sync https://hemi-sync.com/product/hemi-sync-meditation-album/ – je to pouze „pink noise“, žádné mluvené slovo. Koupil jsem si plnohodnotnou FLAC verzi a používám ji právě jako podkres do sluchátek k automatickému psaní.

Nový komentář

Ikona moderatora

Moderovaná diskuze: Příspěvky se zveřejňují s časovou prodlevou. Pro účast v diskuzi je třeba, aby byl váš komentář v souladu s obecnými pravidly slušného chování a podmínkami používání stránek