Oxaláty 7: Postup detoxikační diety

16.7.2024 v Léčba 5

První díl seriálu najdete zde: Oxaláty 1: Žijete zdravě a přesto jste nemocní?

Obsah oxalátů v jídle a reakce organismu:
(dávka v mg představuje jednu porci jídla, ne příjem za celý den)
60mg a více = spouštěč
30-50mg = udržovací
30mg a méně, pokud se dodrží tato hladina ve všech jídlech alespoň 4 dny za sebou = redukční



Dietní příjem oxalátů v jídle a Zóny akumulace nebo vylučování oxalátů:
(dávka v mg představuje příjem za celý den)
0-10mg = Tělo redukuje a vypouští oxaláty
10-30mg = Tělo je v homeostáze a uvolňuje oxaláty
30-60mg = Tělo se udržuje ve stávajícím stavu a zároveň už akumuluje oxaláty v tkáních
60-800mg = Spouštěč zdravotních potíží
800-3500mg = Nebezpečí
3500 a více = Možná otrava a smrt

Nebezpečná zóna: (přibližný denní příjem oxalátů nad 800 mg) způsobuje toxický stres, který vystavuje všechny důležité orgány vysokému riziku poškození. Jíst oxaláty v tomto množství nutí vaše tělo sekvestrovat oxaláty a provádět další kompenzace, které nakonec povedou k vážným zdravotním problémům.

Spouštěč: Pod nebezpečnou zónou je spouštěcí zóna (přibližně 250 mg až 800 mg denně), kde příjem oxalátů rovněž převyšuje vylučovací kapacitu těla. Příjem ve spouštěcí zóně iniciuje nová místa akumulace oxalátů po spouštěcích jídlech s vysokým obsahem oxalátů, ložiska se zvětšují a množí.

Udržovací zóna: (100 mg až 250 mg za den) je fáze, kde stávající usazeniny zůstávají na svém místě, ale mohou stále narůstat. Tato zóna je na horní hranici „normálního“ příjmu.

Homeostáze: Pod udržovací zónou je tenká zóna homeostázy („zůstává stále stejná“, 60 mg až 100 mg denně). Při této úrovni už ložiska nerostou. Může dojít k hojení tkání a ledvin.

Odbourávání: Nejnižší úroveň příjmu je 0-10mg/den. Příjem na této úrovni podporuje odstraňování usazenin, ale žádá ledviny, aby pracovaly na vysoký výkon. Chcete-li překonat chronické onemocnění, možná se budete chtít dostat na horní konec této zóny. Příliš rychlý nebo příliš hluboký pohyb do zóny Odbourávání spustí detoxikační problémy. Tento proces typicky zahrnuje cyklické záchvaty zvýšeného zánětu, které mohou zhoršit individuální tendence k syndromu aktivace žírných buněk, potravinovým alergiím a dokonce rakovině. Je proto důležité do této zóny vstupovat opatrně!!

V první fázi stravování s nízkým obsahem oxalátu je cílem zastavit tvorbu a růst nahromaděných toxinů. Zůstanete v první fázi dostatečně dlouho na to, abyste obnovili schopnost svého těla vyrovnat se s detoxikací. Ve druhé fázi je cílem uvolnit akumulace. První fáze vás přesune mimo zónu nebezpečí a spouštěcí zónu, zatímco druhá fáze vás posouvá ze zóny údržby směrem k zóně odstranění, zatímco se vaše tělo uzdravuje.

1. Fáze: Posun z nebezpečné zóny k udržovací hladině
Pokud jíte hodně potravin s extrémně vysokým obsahem oxalátů, jako jsou brambory, ořechy, arašídy, špenát a čokoláda, můžete konzumovat až 2 000 mg denně nebo více (jste v zóně nebezpečí).
Vaším počátečním cílem je přesunout se do udržovací zóny a postupně snižovat dávku na 150 mg denně.
V první fázi snížení příjmu oxalátů dosáhnete čtyř hlavních věcí:
(1) dostat se z nebezpečné zóny a zastavit akutní dietní útoky na tělo;

(2) zpomalení procesu akumulace;
(3) naučit se vybírat a vychutnávat potraviny s nízkým obsahem oxalátů; a
(4) vyhýbání se výraznějšímu snížení oxalátů příliš brzy a příliš rychle.

V první fázi budete pokračovat v konzumaci některých potravin s významným podílem oxalátů, abyste se ochránili před větší detoxikací, což je stresující pro ledviny a cévní systém. Abyste dosáhli tohoto postupného přechodu, budete postupně snižovat příjem oxalátů, dokud nedosáhnete hranice 150 až 200 mg oxalátů denně, neboli asi 45 mg na jídlo.
Pokud začínáte v úrovni Nebezpečí, řekněme 3000mg denně, pokles může být z 3000 na přibližně 1000mg v prvním týdnu, poté snižte na polovinu, třeba na týdenní bázi. Například ve 2. týdnu byste klesli z  000 na 500mg a poté ve 3. týdnu byste klesli na 250mg. Později dosáhnete cíle 150 až 200 mg.
Během této doby, pokud užíváte doplňky s vitaminem C, také je snižte, abyste se vyhnuli prudké reakci z náhlého vysazení. Například byste snížili denní dávku doplňků vitamínu C o polovinu každých 5 až 7 dní, dokud nedosáhnete 50 mg dvakrát denně, nebo úplně přerušíte. (pozn. Nadbytek nezpracovaného vit. C se totiž v těle přeměňuje na oxaláty a přispívá tak k toxicitě)

1 Fáze: Pryč z nebezpečí:
Postup pro bezpečný dietní přechod při detoxikaci oxalátů

 Týden číslo Denní příjem oxalátů v mg Dávka oxalátů na porci jídla Účinek
0 3000  extrémní nebezpečí
1 1000 méně než 300 vysoké nebezpečí
2 500 méně než 150 nebezpečí
3 250 90 spouštěč
4-24 nebo déle, podle potřeby 150-200 40-50 udržovací fáze (obnova ledvin a úleva od symptomů)

 

2. Fáze: Doladění příjmu oxalátů

Kdy Denní příjem oxalátů v mg Dávka oxalátů na porci jídla Účinek
9-24. týden, podle potřeby  100 25  homeostáze, možný výskyt zažehnutí symptomů
 Začněte, až budete připraveni. Záměrně se můžete vrátit k mírně vyšším dávkám, pokud potřebujete mírnit detoxikační symptomy  méně než 60  méně než 15  Redukce oxalátů, celkové zlepšení zdraví, úleva od symptomů
 Dále upravíte svůj režim jak potřebujete:
 udržovací fáze, 3-5 dnů za sebou  100  zvyšte o 35-50mg na porci jídla na 3-5 dnů  Ke snížení symptomů detoxikace
 lehce spouštěcí fáze, 1-2 jídla za týden  100+ zvyšte o 60-70mg v jedné porci jídla týdně, nebo výjimečně Ke snížení symptomů detoxikace

 

2. Fáze: Přechod od údržby k odstranění
Ve druhé fázi je záměrem léčit se postupným a bezpečným odstraňováním usazenin oxalátů. V této fázi směřujete k příjmu oxalátů 100 mg denně, nebo méně než 30 mg na jídlo.
Nyní je čas si vybírat středně oxalátová jídla a jíst je pouze v porcích, které udrží váš celkový příjem blízko této nižší úrovně. Může vám stačit dostat se na 100 mg, nebo můžete snižovat víc a postupně klesnout pod 60 mg denně.
Nižší hladiny snědených oxalátů však mohou vyvolat silnější detoxikační reakce. Hledejte úroveň příjmu, která vám bude sedět, kdy vaše tělesné tkáně uvolňují usazeniny oxalátů přijatelným tempem, což minimalizuje těžké symptomy čištění.
Pokud zjistíte, že jste „příliš nízko“, to znamená že jsou příznaky čištění intenzivní a neúprosné, můžete to upravit přidáním malého množství oxalátů. Nicméně, jakkoli byste rádi používali mírné hladiny oxalátů k omezení symptomů čištění, nemáte úplnou kontrolu nad procesem. Někdy je to nejlepší, co můžete udělat, jen udržení nízké hladiny oxalátů (a zvládnutí příznaků).

Všechny hodnotné potraviny pocházejí z živých bytostí, což znamená, že se liší v obsahu oxalátů, takže čísla jsou vždy orientační. Snaha o přesnost může být ztrátou času. Nikdy není možné přesně vědět, kolik oxalátů jíte, nebo jaké množství můžete absorbovat (protože to nemůžete přímo změřit).
Čísla obsahu oxalátů si můžete ověřit v tabulkách dostupných na webových stránkách. Tabulky vám umožní zjistit, které potraviny vyřadit nebo snížit na vhodnou velikost porcí.

pokračování příště

zpracovala aluska.org podle knihy Toxic superfoods – How oxalate overload making you sick and how to get better, Sally K Norton MPH



 

Komentáře

Ikona diskutujiciho Jojo 2024-07-16 16:04:09 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Super čtení, děkuji za překlad….. a napadá mne jestli náhodou neexistují nějaké testy, které by určily hladinu oxalátů v těle? Aby člověk věděl jak na tom je a mohl si přizpůsobit jezení zeleniny, nebo hlavně čokolády :)))))) než začne mít větší problémy ?

Ikona diskutujiciho Alue K. Loskotová 2024-07-16 16:09:00
Ikona diskutujiciho
sipka

Na konci knížky je kvíz, ale je úplně orientační. Dám ho sem taky. Víceméně to samé ale odhadneš sama podle tabulek, když si zhodnotíš co často jíš a kolik toho jíš.
Z moči to nepoznáš. Tvé tělo dokáže uvolnit jenom určité množství za den, pokud jsou ledviny zdravé. Pokud jsou nemocné, vyčůráš méně, protože ztratí schopnost efektivně to detoxikovat, což je ještě víc matoucí.

Ikona diskutujiciho astrei swingař 2024-07-16 17:26:57 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Aluško, tak mě napadlo, nemohl čistě teoreticky tehdy před lety ztroskotat tvůj pokus o to stát se vegetariánkou, protože jsi ještě nevěděla o problémech s oxaláty a mohla ses jimi předávkovat?

Ikona diskutujiciho Alue K. Loskotová 2024-07-16 18:17:42
Ikona diskutujiciho
sipka

Můj problém byl tehdy chronický nedostatek bílkovin a esenciálních aminokyselin. To vím podle kalorických tabulek, přes ně jsem na to přišla. Btw to nebyl „pokus“, vydržela jsem to rok.

Ikona diskutujiciho Přemek J 2024-07-28 15:44:52 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

No, klobouk dolů Aluško. Na to, že se léta zabývám buněčnou medicínou, vím o problému jménem homocystein a o zakyselení organismu, s oxaláty jsme do styku, nepřišel, jakkoli vím mnohé a antioxidantech. Na kyslenu šťavelovou a šťavelany jsem ale narazil, aniž bych si je spojil s oxaláty. Moje snacha trpí od puberty (stresová acidita z přílišné náročnosti a autonáročnosti) ulcerozní kolitidou. Sočasně trpí alegiií na nízkooxalátové vlašské ořechy a proto „mandluje“, což je vcelku oxalátová bomba. Tady vidím zákeřnost jak průmyslové produkce potravin, tak nadměrné snahy o osobní dokonalost. V zásadě jsou biochemické oxidační procesy vždy krátkodobě „oteplující“ a dlouhodobě „ochlazující“ při nedostatku energie. Snažím si udržovat rovnovážné Ph organismu, podporuji metabolismus homocysteinu vyššími dávkami kyseliny listové B9 a celkově konzumuji pestrou, ale dobře stravitelnou stravu, v sezóně s domácí nestříkamou zeleninou a ovocem. Masu se nevyhýbám, ale nejsem pouhý masožrout. Nevyhýbám se ani mléčným výrobkům a mléku či kefíru. Ráno lžička práškové kyseliny askorbové a vitamíny včetně B9 a chlorela. Také ale kešu, vysokoprocentní čokoláda a občas něco sladkého. Zatím držím, kdouby nebolí, běhám do schodů, skáču na vojebalu a jezdím na kole a z realisty se ze mně stal optimista. Ty, kdož mi chtějí ukrást energii a dehonestují mne, nevnímám jinak než analyticky. Tak se brání překyselení i oxidaci organismu, aniž bych o oxalátech dosud věděl. Nicméně jde o přesně zapadající dílek do mozaiky lidského zdraví. Proto za tento seriál moc děkuji.

Nový komentář

Ikona moderatora

Moderovaná diskuze: Příspěvky se zveřejňují s časovou prodlevou. Pro účast v diskuzi je třeba, aby byl váš komentář v souladu s obecnými pravidly slušného chování a podmínkami používání stránek