Duchovní úroveň 4. díl: Emoce

22.8.2021 v Spiritualita 0

V dnešním sobeckém a bezohledném světě je chvályhodné mít konstruktivní emoce, zejména pokud zahrnují i druhé lidi. Po dosažení duchovní úrovně, která převyšuje úroveň průměrného bezohledného a neemotivního člověka, je však třeba mít na paměti, že to není konečný stav.



Psychické emoce jsou ve skutečnosti funkcí mysli, která je součástí obalu kolem naší Duše a brání nám v prožívání čistého božství v nás. Božství je mimo psychologické emoce a nachází se ve stavu svrchovaného štěstí, kterým je Blaženost. Jak člověk duchovně roste, je méně pravděpodobné, že bude jednat na základě emocí. Člověk dosahuje vyrovnanějšího stavu mysli a už nekolísá mezi vzestupy a pády v důsledku okolních událostí.

↓ míra psychických emocí %  Psychické  emoce  a jejich  míra  podle  duchovní  úrovně  člověka
 120%  100%  100%  98%
 100%   90%
 80%   70%
 60%   60%   50%
 40%   30%
 20%
 0%
 20%  30%  35%  40% 50%  55%  60%   70%
 ———-  Duchovní  úroveň  člověka ———- ———-

 

Například mladá žena na 20% duchovní úrovni může dostat záchvat vzteku kvůli tomu, že jí v kadeřnictví ostříhali vlasy o centimetr kratší, než si přála, a celé dny se kvůli tomu dokáže utápět v neštěstí. Stejná mladá žena po dosažení 50% úrovně může být stoická i při zprávě, že jí byla diagnostikována nevyléčitelná nemoc.

Duchovní emoce a duchovní úroveň
Duchovní cit (bháv) je prožívání intenzivního vědomí existence božské jiskry ve všem, tedy pociťování božské přítomnosti při vykonávání každodenních činností a prožívání života na základě tohoto vědomí.
S rostoucím duchovním citem je člověk stále více schopen vnímat ruku vyšších sil v každém aspektu života, a proto je schopen se těmto silám více odevzdat. Jakmile člověk dosáhne stavu odevzdanosti, může skrze něj působit božský princip. Tento princip se v člověku postupně stále více projevuje a on i jeho okolí zakouší, jak skrze něj proudí božská energie.

 

↓ míra duchovního cítění v  životě %  Duchovní  prožitky  a jejich  míra  podle  duchovní  úrovně  člověka
 70%  60% ❤ 70%
 60%  55%
 50%
 40%  35%
 30%  25%
 20%
 10%
 0%  0%  0%  5%
 20%   30%   35%   40%   50%   55%   60%   70%

 

Člověk na 20% duchovní úrovni může být plný sebe a svých intelektuálních schopností poté, co uzavře velký a prestižní obchod. Člověk na 50% duchovní úrovni bude za podobných okolností zaplaven duchovními emocemi a bude plný vděčnosti konstruktivním silám vesmíru za jejich laskavost, že ho obdařily tak skvělou dohodou.

Pokud by osoba na 20% duchovní úrovni o obchod přišla, byla by plná podráždění, žárlivosti a neštěstí. Osoba na 50% duchovní úrovni by však za podobných okolností byla stále schopna vidět v té situaci zásah vyšších sil a pochopit, že obchod získal ten, kdo si ho zaslouží, a byla by vděčná za to, že ji z tohoto pohledu vyšší síly poctily svou milostí.

pokračování: Duchovní úroveň 5. díl: Vliv duchovní úrovně na život člověka
zpět na 1. díl: Duchovní úroveň 1. díl: Duchovnost a jak ji měřit

© aluska.org 2021



Komentáře

Nový komentář

Ikona moderatora

Moderovaná diskuze: Příspěvky se zveřejňují s časovou prodlevou. Pro účast v diskuzi je třeba, aby byl váš komentář v souladu s obecnými pravidly slušného chování a podmínkami používání stránek